Kerst in Dickenssfeer

Oktobermaand, het begin van de herfst, behoefte aan warmte. Iedereen bereidt zich voor op de naderende winter en verlangt naar lichtpuntjes. Het is niet gek dat velen uitkijken naar het kerstfeest. Zo ook het Streekmuseum Etten+Leur in het Paulushofje. Wat een mooie ambiance biedt dit eeuwenoude hofje voor het samen beleven van kerstsfeer.

Afgelopen jaar heeft het museum dit bewezen met optredens door het Dickenskoor The Merry Singers onder leiding van Dieneke Bicknese–de Rhoter. Veertien fraai geklede zangers en zangeressen zongen in meerdere optredens bekende kerstliederen. Ook konden de vele luisteraars meezingen bij enkele liedjes. Dit alles in het fraai verlichte en met kerstbomen versierde Paulushofje. Vanuit één van de ramen werd chocomel en glühwein verkocht door dames, die eveneens in stijl waren gekleed.


Het was een succes en daarom vindt op vrijdagavond 20 december dezelfde formule plaats. Deze keer aangevuld met een tentoonstelling van kerststalletjes. Van notendopklein tot tafelgroot, van Nederland tot Zuid-Amerika, en allemaal met een verhaal. Ze maken deel uit van de verzameling kerststalletjes van de heer en mevrouw Raaijmakers, die graag uitleg geven bij de tentoonstelling in huisje nummer 45.

In het hofje zelf zal om 19.00 een eerste optreden zijn van de Merry Singers, daarna weer om 20.00 uur en tenslotte om 21. 00 uur. Iedereen die deze avond op stap wil, kan dus een keer komen genieten in het Paulushofje. Een opwarmertje om in de sfeer te komen voor een kerstconcert later die avond? Een voorafje, onderbreking of afsluiting van het winkelen? Of gewoon even eruit op zoek naar warme kerstsfeer in het prachtige Paulushofje. Er staan bankjes en er is warme drank.

Noteer de datum alvast in uw agenda. Van harte aanbevolen!

Groepen, rondleidingen

Wilt u echt een ochtend of middagje uit in een heel bijzondere omgeving, in een meer dan driehonderddertig jaar oud hofje? Wilt u iets speciaals doen samen met uw familie, uw vrienden, vereniging of bedrijf? Kom naar ons museum en maak een afspraak. Deskundige gidsen staan voor u klaar en weten van alles over de geschiedenis van Etten-Leur te vertellen. Ook is koffie met gebak of een andere smaakvolle afsluiting mogelijk.

Een afspraak maken?

Graag minimaal 2 weken voor het bezoek. Bel 076 – 503 42 44 of mail naar info@streekmuseumettenleur.nl

Primair onderwijs

Streekmuseum Etten+Leur heeft diverse educatieve programma’s ontwikkeld speciaal voor het primair onderwijs. Voor de verschillende groepen zijn de volgende programma’s mogelijk:

Overgisteren (groep 1-2)

Een mysterieuze koffer duikt op in de klas! Ook zit er een briefje in: “Beste Vinder, ik ben Jan Museumman en als je dit briefje leest dan heb je mijn koffer gevonden. Wil je hem alsjeblieft naar het museum terugbrengen!”

Oma’s ladenkastje (groep 3-4-5)

Hoe leefden oma en opa vroeger eigenlijk? Was het anders op school en wat voor spelletjes deed je vroeger? Wat kon je allemaal kopen in de winkel? Waren er al stofzuigers en hoe deed je de was? Kom het allemaal te weten, verschillende activiteiten om het zelf te ervaren.

Gevelstenen (groep 6-7-8)

Vroeger hadden straten geen namen en huizen geen nummers. Mensen hadden ook geen achternamen. Als je iets nodig had, bij wie moest je dan zijn en waar woonde die dan? Gelukkig waren er gevelstenen, de reclameborden van vroeger…

Eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland (groep 7-8)

Op 27 juni 1909 vloog er in Etten-Leur een vliegtuig. Niks bijzonders zou je denken, maar het was de allereerste keer in Nederland! Een hele menigte liep uit om dit spektakel mee te maken. Wie maakte dit allemaal mogelijk en hoe vliegen vliegtuigen nou precies ? Doe de proef en maak je eigen ontwerp.

Inschrijven?

Scholen in Etten-Leur kunnen dit doen via hun cultuur coördinator en de planners van Nieuwe Nobelaer. Maar je kunt je ook het hele jaar door inschrijven via onderwijs@nieuwenobelaer.nl.
Scholen buiten Etten-Leur kunnen direct contact met ons opnemen.
Bel 076 - 503 42 44 of mail naar info@streekmuseumettenleur.nl

Naschoolse activiteiten

Leuke activiteiten (koffie malen en wegen, lopen op klompen etc) en een speurtocht door het museum.

Onvergetelijk: museumbezoek voor mensen met dementie

Bijzondere rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren. Aan de hand van voorwerpen worden herinneringen opgehaald en verhalen over vroeger gedeeld. Als een museumbezoek lastig is, kunnen wij u ook bezoeken voor een onvergetelijke ervaring.